Uitgestelde kraamzorg

      Geen reacties op Uitgestelde kraamzorg

Nadat ik ontslagen uit het ziekenhuis werd kwamen we voor de keuze te staan om nu of later kraamzorg op te nemen. Het voordeel van de uitgestelde kraamzorg voor mij bij thuiskomst was dat ik hulp bij het wassen en aankleden kon krijgen en voor het huishouden. We hebben er zelf voor gekozen om de kraamzorg op te nemen als ons meisje naar huis komt, dat voelde beter. Op dat moment ga je pas de kraamperiode in, een kraamverzorgster terwijl je kindje er niet is, dat klopte gewoon niet.

Ieder gezin in Nederland heeft recht op kraamzorg, dat dit bij een medische indicatie verlengt wordt naar 10 dagen is vaak wel bekend. Maar wist je dat je als prematuur ouder ook nog recht op (uitgestelde) kraamzorg hebt?

De meeste kraamcentra bieden uitgestelde kraamzorg aan, bij ons werd het overigens couveuse nazorg genoemd. De kraamverzorgster komt een aantal keer langs, ze helpt o.a. mee met het opstarten thuis. Samen te kijken naar bv de voeding die klaar gemaakt moet worden. Ons meisje kreeg kant en klare voeding van het ziekenhuis, na een paar dagen thuis ging ze over op de poedervorm van de neonatale voeding. Verder keek ze mee met de standaard zaken als de wieg en ledikant. De controle van de kraamzorg die normaal tijdens de zwangerschap plaats vindt hadden we niet gekregen, ons meisje was er toen al.

Het voelde fijn dat er nog iemand mee keek bij haar voedingen, de manier van drinken, ademen ect. Het was ook prettig dat er iemand was die het eerste bezoek uit kon leggen waarom ons meisje niet uit de wieg gehaald werd terwijl ze wel wakker was. Het verzorgen van haar deden wij zelf, dit hadden we in het ziekenhuis natuurlijk al zo vaak gedaan.

Jazz werd natuurlijk niet voor niets ontslagen uit het ziekenhuis, toch was het fijn dat de kraamverzorgster nog een keer meekeek. Het gaf een bevestiging van het feit dat ze het goed deed en dat gaf ons het laatste vertrouwen wat wij nodig hadden.

Wij hadden een prettige kraamverzorgster. Zij was helaas niet goed ingelicht. Ze wist dat het om couveuse nazorg ging. Rekende hierdoor op passende emoties. Toen ze hoorde dat Jazz prematuur geboren was ivm het HELLP syndroom dachten we dat ze neer zou vallen. De schok was enorm! Recentelijk heb ik van mijn moeder vernomen dat ze kort geleden zorg had geleverd waarbij tegen alle verwachtingen in het kindje het overleeft had maar de moeder niet. En zo had ze nog meer negatieve ervaringen , dat zet je wel aan het denken.

Hoewel het thuis ook wel weer fijn was zonder haar, heb ik het prettig gevonden. We hebben veel gepraat en zij bereiden ons ook voor op de te verwachten reacties.

Het ziekenhuis heeft tijdens de eerste week aan mijn man al duidelijk aangegeven hoe het allemaal zat met betrekking tot de regels. Onze dochter werd door mijn man na de geboorte op mijn polis bijgeschreven, toen heeft hij direct verteld van onze situatie. Ik heb begrepen dat als je contact opneemt binnen 10 dagen na de geboorte dat je dan couveuse nazorg kan krijgen als je kind naar huis komt maar ik raad je aan om dit na te gaan bij je eigen verzekering. Reken overigens wel op een eigen bijdrage voor de kraamzorg.

coueuseouders.nl / ik ben zwanger.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *