Hoe bevalt de verzwaringsdeken? (en wat is het)

”Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter, dieper en effectiever slaapt doordat door diepe druk de natuurlijke aanmaak van melatonine gestimuleerd wordt”.

Ons meisje slaapt erg ligt, wordt meerdere keren wakker in de nacht. Een middagdutje is vaak van korte duur tenzij ik met haar samen ben gaan slapen. De babypittenzak waarmee ze als baby graag sliep is inmiddels veel te ligt geworden, een hand om zich heen vindt ze nog steeds fijn, verzwaring lijkt ze (net als toen in de couveuse) prettig te vinden. Prikkels zijn nog een dingetje, door even op de bank te liggen onder de deken kan je ontprikkelen dit leek mij met het oog op school later een mooi hulpmiddel voor haar. Zowel voor overdag als in de nacht zijn er winsten te pakken, we probeerde het een paar maanden uit. Om antwoord te krijgen op de vragen; Slaapt ze door? Is ze minder overprikkeld?

Wij hebben een verzwaringsdeken van modeliefjmaakt hierbij kan je zowel het gewicht als de afmetingen van de deken laten afstemmen op de behoeftes en de deken kan je ook nog evt wassen. De dekens zijn gevuld met natuurlijke korrels van witte kwarts, als je een deel van de deken optilt is hij niet echt zwaar maar als je eronder ligt of in zijn geheel optilt voel je het gewicht wel goed.

Uit de doos gehaald heb ik hem even over onze dochter heen gelegd, ik was heel benieuwd of ze hem gelijk weg zal halen omdat ze zo gevoelig is dat veel irriteert maar dit gebeurde niet. Ze ging er lekker onder liggen, later die dag ondanks de warmte wilde ze de deken en viel in slaap.

Hoe werkt de verzwaringsdeken?

Door de diepe druk lukt het om je beter te ontspannen en kalmeren. Je hersenen maken dan de stofjes serotonine en dopamine aan welke de aanmaak van melatonine stimuleren.

Wat is diepe druk?

De hersenen onderscheiden 2 soorten prikkels via de huid. Prikkel 1 = een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van buitenaf komt, lichte druk of licht aanraking bv door kietelen, licht wrijven of het aanraken van de haartjes. Bij deze prikkels worden alleen de bovenste huidlagen aangeraakt. Ook insecten, spinnen of krassende takjes geven die lichte aanraking. Bij deze prikkels wordt dan een signaal afgegeven, prikkels van buiten kunnen nl schadelijk zijn en doen de hersenen daarom aan gevaar denken. Daarom wordt er bij lichte aanrakingen snel aan de bel getrokken en volgt een afweer reactie.

Prikkel 2 = een prikkel waarvan de hersenen beslissen dat deze van binnenuit komt. Wanneer je rustig en heel stevig wordt aangeraakt wordt de prikkel waargenomen in de diepere huidlagen, vandaar de naam diepe druk. Ook wordt deze prikkel voor een deel opgemerkt door zogenaamde sensoren in de spieren en gewrichten. De hersenen denken dus dat de prikkel uit het eigen lichaam komt. Diepe druk voelt voor je lichaam hetzelfde als de natuurlijke prikkels die van beweging komen, ze worden als veilig gezien en wordt daarom vaak als prettig ervaren. Ze hebben een kalmerende werking en een positief invloed op het stressmechanisme in de hersenen. Bij stress staat prikkel filter open en raak je snel overprikkeld, diepe druk zwakt het mechanisme af.

Een lichte aanraking stimuleert dus juist een reactie, terwijl diepe druk de spieren doet ontspannen.

Voor wie zijn de dekens bedoeld?

Ze zijn bedoeld om zowel volwassenen als kinderen te helpen beter te slapen. Ook als je last hebt van overprikkeling kan een verzwaringsdeken een oplossing zijn. Symptomen van overprikkeling; erg gespannen, stress, moe, geen energie, geen overzicht hebben, geen focus, buikpijn, maag darmklachten, hoofdpijn, snel koud of juist erg warm, hyperventileren, onrustig slapen, slecht inslapen, vaak wakker worden, veel dromen, depressie (dopamine tekort wordt verbeterd), emotioneel, pijnlijke ogen, pijn in de oren, geen eetlust, snel geïrriteerd, driftig, woede uitbarsting, moeite met zelfbeheersing.

Veel kinderen ervaren het als een geborgen gevoel. Dus de hand van papa of mama nog even bij zich, zelfs samen slapen kan m.b.v. deze deken niet meer nodig zijn. De dekens helpen naast de slaapproblemen en prikkelverwerking ook bij; autisme, ADHD, PDDNOS, hyperactiviteit, depressie, angststoornissen, nachtelijk dwalen, sensorische integratie, fibromyalgie, restless legs, parkinson, dementie, huntington, korsakov, niet aangeboren hersenletsel.

En dan nu de uitkomsten, hoe is onze ervaring met deze deken?

De eerste ervaring was super, boven verwachting. Dezelfde avond heb ik het in haar ledikant uitgeprobeerd en nu ook in haar grote bed. Echter zo prettig als ze het in het begin vond zo storend vindt ze hem nu.  Ze wil de deken niet op haar hebben, ze trapt hem weg en wanneer ik hem over haar heen leg als ze slaapt trapt ze hem in de nacht alsnog weg (terwijl ze zonder, haar benen gewoon stil heeft) of ze kruipt nog meer omhoog dan ze al doet. De nachten hebben haar geen betere slaap gegeven. De deken geeft haar niet de rust die ik voor haar gehoopt had. Ze lijkt het gewicht te zwaar te vinden, terwijl het gewicht wel klopt met het advies. Misschien als ze nog groter is dat ze hem dan wel prettig vindt voor de nacht? Ik houd de optie open.

En overdag om te ontprikkelen dan? Nee ook dit is niet iets wat voor haar werkt. Zoals wel vaker bij haar zegt de eerste keer niet zo veel. Als ze overprikkeld is, is de verzwaringsdeken geen hulpmiddel waar ze wat aan heeft. Tenminste op dit moment niet, zoals ik hierboven als zei ik houd de optie open. Wat zal het toch fijn zijn als ze t.z.t. overprikkeld uit school komt en met haar deken kan ontprikkelen. Ieder kind is natuurlijk anders dus laat het jou niet weerhouden om te verdiepen in de verzwaringsdekens.

De verzwaringsdeken die wij getest hebben is van Modeliefjemaakt.nl Ook op instagram actief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *