Pseudokroep

      Geen reacties op Pseudokroep

Het is midden in de nacht als ik een vreemd geluid uit de wieg hoor klinken. Ze klinkt benauwd, ze lijkt geen lucht te krijgen. Haar stem is hees, dit is niet goed…..

Ons meisje bleek een aanval van pseudokroep te hebben. Ik ben met haar in de douche ruimte gaan zitten, de hete kraan stond open waardoor er stoom ontstond. Uren hebben we daar samen gezeten. Na een paar uur was het zo snel als het kwam weer verdwenen. Maar schrikken was het wel.

Pseudokroep , het kan elk kind overkomen, weet jij hoe het te herkennen is wat je moet doen?

Wat is het?

Pseudokroep is een infectie van de stembanden, de luchtpijp en de grote luchtwegen die meestal wordt veroorzaakt door een virus. Het begint vaak met een verkoudheid en komt dan ook het meest in de herfst en winter voor. De infectie veroorzaakt een zwelling van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen hierdoor ontstaat een blafhoest, is je kind benauwd, is er een piepende of gierende ademhaling en klinkt je kind hees. Pseudokroep duurt 2-3 dagen, de aanvallen gaan vanzelf over. Soms besluit de huisarts inhalatie medicatie te geven maar in principe is medicatie niet nodig. Pseudokroep komt het meest voor bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar met een piek tussen 2-3 jaar omdat de doorgang van hun strottenhoofd nog erg smal is , ze groeien er dan ook overheen. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes. Er zijn kinderen die bij elke virusinfectie pseudokroep lijken te ontwikkelen.

Aanval

Een aanval van pseudokroep vindt bijna altijd laat in de avond of nacht plaats. Je kind word huilend wakker, schrikt, is niet ziek, had overdag geen klachten, heeft geen koorts maar is wel benauwd. De ademhaling gaat moeilijk en klinkt gierend. Je kind gebruikt de spieren rond de neus, nek en bovenarmen om adem te krijgen. Het gezicht word soms blauw. Wanneer je kind zich druk maakt en huilt gaat de ademhaling nog moeilijker. Probeer daarom je kind weer rustig te maken, af te leiden met bv knuffel en laat haar goed rechtop zitten. Een warme, vochtige lucht kan de hoesprikkel wat verminderen. Ga samen met je kind 10-20 min naast de hete stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. Je kan ook een 20-30 min met je kind in bad gaan zitten. Als je merkt dat je kind de stoom niet prettig vind stop er dan mee. Vaak vinden ze het prettig dat je samen bezig bent, het bied troost en leid ook af van de hoest. Verder kan je drinken aanbieden om de keel te verzachten bv warme thee met suiker of honing. Kinderen jonger dan één mogen geen honing, er kunnen bacteriën in zitten waar baby’s ziek van worden. De aanval zal binnen paar uur weer verdwijnen. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier.

Neem contact op met de huisarts als de benauwdheid niet verdwijnt!

Ze was net 2 maanden thuis toen ze haar eerste aanval kreeg, wat zat de schrik er goed in…

opvoeden.nl / thuisarts.nl / bernhoven.nl / oudersvannu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *