Uit het boek; geen roze wolk

      Geen reacties op Uit het boek; geen roze wolk

Feiten over HELLP

Het HELLP syndroom is meestal een complicatie van pre eclampsie. 2 tot 5 % van de zwangerschappen word gecompliceerd door pre eclampsie en het is de meest voorkomende oorzaak van moedersterfte in Nederland. Wat neerkomt op bijna 3 vrouwen per 100.000 levend geborenen. De sterfte van pasgeborenen bij pre eclampsie is 35%. Pre eclampsie wordt in ongeveer 10% gecompliceerd door het HELLP syndroom. Bij één tot 6 duizendste van alle zwangerschappen ontstaat HELLP.

Bij bepaalde medische aandoeningen van de vrouw bestaat er een verhoogd risico voor pre eclampsie bv door hoge bloeddruk, suikerziekte en nierziekte. Indien de man een chronische hoge bloeddruk heeft, heeft zijn vrouw een verhoogde kans op pre eclampsie in de zwangerschap. Het idee dat is dat bepaalde factoren al vroeg in de zwangerschap leiden tot problemen met de aanleg van de placenta.

In een normale zwangerschap worden tijdens de aanleg van de placenta de slagaders die de baarmoeder en placenta van bloed voorzien wijder van diameter. Bij vrouwen die later in de zwangerschap pre eclampsie ontwikkelen gebeurt dit niet goed waardoor de bloedtoevoer naar de placenta en de zuurstofvoorziening van het kind beperkt. Met als gevolg schadelijke stoffen in de placenta die ook voorkomen in de bloedcirculatie van de moeder (die op zijn beurt de oorzaak van het ziek voelen is).

Uit onderzoeken is gebleken dat wanneer de vrouw vaker in contact komt met de anti stoffen van het sperma van de vader de kans op herhaling van pre eclampsie in de volgende zwangerschap kleiner is. Waardoor bij een volgende zwangerschap de kans dus kleiner is. Wanneer dit een andere vader is, word de kans weer verhoogd. Maar dat is niet de enige reden op een verhoogde kans, de tijdsinterval vormt ook een risico. Een vrouw die 10 jaar na haar eerste zwangerschap weer in verwachting is, heeft net zo’n hoge kans op pre eclampsie als tijdens haar vorige zwangerschap. Dit wil niet zeggen dat het advies is om zeer snel opnieuw zwanger te worden, maar meerdere jaren wachten is misschien ook niet goed.

Door de relatieve zeldzaamheid van HELLP is het moeilijk om de kans op herhaling vast te stellen. Uit een studie van 12 jaar waar 481 vrouwen vervolgd werden, toonde 48% een vorm van zwangerschapsvergiftiging in een volgende zwangerschap. De herhalingskans op het HELLP syndroom was 20%. Wanneer er in de vorige zwangerschap een bevalling voor de 32e week t.g.v. de ziekte werd veroorzaakt, dan is de kans op vroeggeboorte bij de volgende zwangerschappen 61%. 6 % van de vrouwen ontwikkelde op latere leeftijd chronische hoge bloeddruk.

Cijfertjes, wat zeggen ze nou eigenlijk? Vreemd om zo’n cijfer te zijn. Waar ik mij altijd van bewust geweest ben is dat wanneer ik in Afrika was geweest of anderen ontwikkelingslanden dan was ik overleden…. Wat een voorrecht om een Nederlander te zijn.

En wat is het toch belangrijk om alles uit het leven te halen. Ik leef in reservetijd zeg ik wel eens, waardoor dingen er anders uitzien. Tegen ieder die dit leest zal ik willen zeggen; volg je hart, leef, heb lief, knuffel, zeg vaker ik hou van jou, laat niets liggen voor morgen want wie zegt dat die nog komt.

Tot slot volg je gevoel , moederinstinct als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je kleine in je buik trek dan aan de bel. Tegen de zwangeren zal ik willen zeggen : ken de symptomen, zorg dat je het herkennen kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *