Geboortekaart voor stil geboren baby(s) (of namens een sterrenkindje)

Omdat ik berichten kreeg van andere prematuur ouders met de vraag of ik ook een bericht kon maken voor geboortekaartjes voor stil geboren kinderen heb ik mij hierin verdiept. Gelukkig heeft ons meisje het gered en hebben wij niet deze nachtmerrie mee gemaakt. Dit geld helaas niet voor iedere (prematuur) ouder en dat besef ik mij ook heel goed. Wat moet het onmenselijk zijn om na te denken over het afscheid nemen van je alles. Ik heb mij beperkt bij een blog over de teksten / gedichtjes op de geboortekaart – rouwkaart. Met als doel een aantal hiervan overzichtelijk bij elkaar te hebben wat uren op het internet zoeken niet nodig maakt. Het eerste stuk en de afbeelding met kaarten gaat over het overlijden van een (stil geboren) kindje, gevolgd door afbeelding met kaarten en teksten voor bij meerling geboortes.

Teksten / gedichtjes bij stil geboren – overleden kindje

Een leven, te kort voor deze aarde. Voor altijd herinnert en van onschatbare waarde.

Jou geboorte werd een afscheid.

Een vlindertje is naar de sterren gevlogen.

Stil van verdriet zijn wij, beseffend dat het leven een wonder is.

Kijkend naar dezelfde ster, jij van dichtbij, wij van ver… Voor altijd in ons hart.

Ons gegeven maar voor even. Jou trotse ouders voor het leven.

Je vloog vanaf de start, onze kleine vlinder. Bij de wolken vind je rust, onze mooie vlinder. Het was een lange maar veel te korte vlucht. Onze mooie vlinder samen voor altijd in de lucht.

Blijdschap is in verdriet over gegaan, een beetje getroost door de sterren en de maan.

Een lege plek, een groot gemis.

Sterretjes blinken om je heen. De zon verwarmt je huid. Je bent daarboven niet alleen, je bent ons vast vooruit…

Veel te vroeg, veel te klein…

We hebben je een naam gegeven, omdat je voor ons hebt bestaan. Maar al voor je geboorte ben je van ons heengegaan. We hadden je graag gekend en zoveel liefde willen geven.

Lief, klein jongetje / meisje, zo teer, wat doet afscheid nemen zeer.

Teksten / gedichtjes voor op de geboortekaart bij verlies in een meerling zwangerschap of namens een sterrenkindje
Papa en mama hebben veel verdriet. Want bij hen blijven kon ik niet. Maar ze hebben de hoop nooit opgegeven, want ik stuurde hen mijn broertje / zusje voor het leven.

Ontmoet een vlinder in je leven en begroet hem met een vriendelijk gebaar. Weet dan lieve (naam) ik ben altijd daar.. Je broertje / zusje (naam).

Ga jij maar en blijf, het is goed. Leef het echte leven zoals het moet. Als grote broer / zus waak ik over jou en zend je zonnestralen die zeggen, ik hou van jou.

Helaas was een lang leven je niet gegeven. Je mocht maar bij ons zijn voor heel even. Nu is ons geschonken een nieuw leven, zo klein maar waar je ook bent lieve (naam). Je zult altijd in onze gedachte zijn.

Nog nooit waren einde en begin voor ons zo met elkaar verweven. Intens gemis en stralend nieuw met al onze liefde omgeven…

Dag mijn kleine lieve broertje / zusje wees maar niet bang. Vanaf mijn wolkje zal ik op jou passen, je hele leven lang…

Een regenboog verbindt hemel en aarde. Een nieuw leven, een klein wonder. Het klinkt zo gewoon maar voor ons zo heel bijzonder.

Lief broertje / zusje, iedere avond voordat jij slapen gaat, stuur ik jou vanaf mijn wolkje een kusje…

Ik vindt dat mijn papa en mama lang genoeg alleen zijn gebleven. Daarom heb ik mezelf een broertje / zusje gegeven. Ik zal nooit met hem / haar kunnen spelen maar hij / zij zal wel mijn papa en mama’s hartje helen.

Jullie waren al in ons hart en in onze dromen. We hadden al zoveel plannen voor als jullie zouden komen maar toch werd er ons eentje ontnomen, in ons hart blijf je eeuwig wonen.

Ergens in ons hart is een plekje heel apart. Voor heel ons gezin! Met de komst van (naam) zijn we ontzettend blij! Maar (naam overleden kindje) hoort er ook nog altijd bij! Wij dan wel niet allemaal hier… maar ons gezin bestaat uit vier!

We hebben er allemaal heel hard voor moeten vechten, maar jullie nog het hardst. We zijn trots op jullie allebei!

Erg verdrietig zijn wij dat we na (aantal weken) zwangerschap hebben moeten loslaten ons lieve zoontjes / dochtertjes.

Zo mooi en zo compleet…. (naam) en (naam) zijn in stilte geboren.
Tot slot nog een aantal opmerkingen die je niet tegen ouders die een kindje(s) hebben verloren zegt;

  • Hij / zij heeft dus niet geleefd. Dit kan je echt niet zeggen! Waarschijnlijk bedoeld de omgeving dat de kleine niet buiten de buik geleefd heeft. Geleefd heeft de kleine natuurlijk wel, mama heeft de kleine in haar buik gevoeld en op de echo’s hebben ze hun kindje(s) hartje zien kloppen en zien bewegen. Zeg dit daarom nooit.
  • Je moet het een plekje geven. Dit zal niet gaan, het verlies van je kind kan je niet weg stoppen, zal altijd bij je zijn.
  • Jullie hebben het kind niet gekend, als je kind na een paar jaar overlijd, dat is pas erg. Het verliezen van je kind is natuurlijk altijd vreselijk dat mogen duidelijk zijn. Dit zeggen is ook erg kwetsend want ja, je hebt je kind inderdaad niet mogen zien opgroeien maar ook zal je nooit weten hoe de lach van je kind klinkt, wat voor kleur ogen zij zal hebben ,wat haar favo speelgoed zal zijn ect.
  • Gelukkig heb je je andere kinderen nog. Lijkt mij duidelijk dat ook al had je nog 100 andere kinderen of kreeg je na deze bevallen er nog 100, dat het verlies, de rouw hier niet minder door word.

Ik heb mijn best gedaan om een overzichtelijk stuk te verzamelen maar als er ervaringen zijn die hier zeker bij moeten laat het dan weten.

Bronnen; koningkaart.nl / lilalein.nl / jillejille.nl / me-to-we.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *