Urticaria

      Geen reacties op Urticaria



Het moet vorig jaar begin van de zomer geweest zijn dat ons meisje met blote beentjes buiten aan het spelen was. Ineens was ze in paniek, een steek van een insect waarschijnlijk een steekvlieg had letterlijk zijn sporen nagelaten…

Sinds die dag had ze in de verdere zomer steeds onverklaarbare plekjes op haar lichaam, rode bulten, dikke bulten, oedeem. Doordat ik alles gefotografeerd had kon de huisarts en later de kinderarts snel de diagnose stellen. Via de huisarts kregen we een anti histaminica om de vervelende jeuk en galbulten te onderdrukken. Ook een zalf met lidocaïne en menthol om te koelen en de jeuk te verlichten voor onderweg. Het hielp goed maar helemaal weg was het niet. Toen zij bijvoorbeeld op een strobaal ging zitten kwam daar uit het niets een explosie van galbulten voor terug, al snel werd haar been dik en had ze grote schrik. De zalf verlichten binnen enkele sec al de jeuk en met een extra dosis anti histamine waren de plekjes ook snel weer verdwenen.

De kinderarts met wie wij een korte lijn hebben heeft de medicatie omgezet in een andere anti histamine en de dosering verhoogd zo kwamen we de zomer en herfst goed door. Met de controle in de winter nagevraagd of er gewenning kan optreden omdat ze nu weer regelmatiger plekjes heeft en of het geen kwaad kan om dit constant te krijgen. Na overleg met collega’s van het VUMC is ze op een andere soort overgezet en hebben we een afspraak bij de dermatoloog gemaakt. Door de coronacrises is alles anders gaan lopen, het is wel duidelijk dat het om urticaria gaat. De galbulten / netelroos zijn schoolvoorbeeld foto’s geeft hij aan, misschien dat ze toch een keer bloed willen prikken om dingen uit te sluiten maar dat wachten we nu af.

Urticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een zich in korte tijd ontwikkelende vaak heftige jeukende uitslag van de huid. Die vaak met rode vlekjes begint en daarna in verdikte bleke plekken kan overgaan. De huidafwijkingen kunnen grote vlaken plakkaten worden, in feite ontstaat er oedeem (vochtophoping) in de bovenste laag van de huid doordat de kleine haarvaatjes in de huid verwijden waarna het gaat lekken en vocht in de weefsels komt.

Een vervelende reactie maar meestal niet ernstig van aard. Histamine is één van de oorzaken en de mestcellen in lichaamseigen stoffen reageren vaak verkeerd op prikkels. De prikkels kunnen bv een infectie, medicatie, inspanning of zonlicht zijn. Maar vaak is de prikkel ook onbekend, het komt in bepaalde families vaker voor maar erfelijk is het niet. Urticaria kent geen voorkeursplaats en kan dan ook overal op het lichaam voorkomen.

Soorten:

  1. Gevoelig voor druk, dit is de variant die ons meisje zeker heeft. Wanneer er lokale druk word uitgeoefend reageren de mestcellen hier overdreven op en ontstaat de uitslag. Dit is bv bij labeltjes, naden in kleding maar ook met blote benen op de zitting van de stoel. 
  2. Maar ook bij aanraking heeft zij er last van. Wanneer ik haar romper uit doe en hij komt over haar gezicht, langs haar romp ect dan geeft dit direct een jeuk reactie bij haar, zo ook als zij in bad zit. Dit is de Urticaria factita. Bij facita ontstaan op druk of wrijven van de huid jeukende streepvormige kwaddels na die enige tijd vanzelf weer wegtrekken. Deze variant kan je makkelijk testen door met een stomp voorwerp schrijvend over de rug te gaan of met een nagel voorzichtig over de huid, de cellen reageren er dan gelijk op waardoor de uitslag ontstaat. Dit verschijnsel noemen ze overigens dermografisme. Vaak wijst het erop dat een regelsysteem niet geheel in balans is
  3. Door contact,  bij de contact urticaria reageren vaak de handen en gezicht.
  4. Reactie door insectenbeten vaak alleen op de benen en armen.
  5. Inspanning /emotionele stress, ontstaan vaak kleinere jeukende rode bultjes
  6. Koude urticaria, dit zie je vaak bij zwemmers en kan gevaarlijk zijn. Als er een hevige reactie ontstaat kan de bloeddruk dalen, bewustzijn verliezen en hierdoor verdrinken. Je kan dit testen door een ijsbokje op de huid te wrijven.  

Mocht je het idee hebben dat jou kind het heeft maak altijd foto’s zodat het vastgelegd is, hierdoor kunnen ze vaak sneller de diagnose stellen.

bron: huidziekten.nl / huidfonds.nl / huisarts.com / huidhuis.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *