Informatief : nazorg HELLP

      Geen reacties op Informatief : nazorg HELLP

 

 

En dan ben je thuis, waarschijnlijk met net zoveel vragen als ik. De verwerking moet dan nog beginnen. Het kan dan heel prettig zijn om andere ervaringen met HELLP moeders uit te wisselen.

Wanneer dit nog te vroeg en te confronterend is heb je waarschijnlijk meer aan de informatie over oa hoe verder? Deze bied de HELLP stichting, ook hebben ze een jaarlijkse HELLP dag om de laatste nieuwtjes met betrekking tot oa lange termijn gevolgen te bespreken en om lotgenoten te ontmoeten.

http://www.hellp.nl

Om terug te komen op de nazorg. Kan ik je vertellen dat het advies is om min 1 x per jaar je bloeddruk en cholesterol te laten meten via de huisarts. Dit ivm kans op hart en bloedvat problemen, sommige gynaecologen/huisartsen vinden dit pas nodig vanaf 40 jaar. In dat geval is het raadzaam om zelf een bovenarm bloeddruk meter aan te schaffen om hem te controleren bv om de 6 maanden (indien hij normaal is). Mocht je het prettig vinden deze vaker te meten kan dat dan ook makkelijk. Dit kan ook helpen in het bijdragen aan weer vertrouwen in je lijf te krijgen.

Een aantal ziekenhuizen bied zelf nazorg aan, ervaring leert dat dit er nog belachelijk weinig zijn vandaar mijn bericht om te benadrukken dat je in dat geval zelf ook wat kan doen.

Ten slotte mijn advies praat-praat-praat. In mijn geval hielp het om met iemand te praten die er verder vanaf staat. De omgeving gaat toch sneller door terwijl jij daar nog niet bent. Veel ziekenhuizen schakelen dan ook maatschappelijk werk in, wanneer jij hier geen klik mee hebt of het voor je gevoel niets doet kan je altijd via de huisarts een verwijzing naar een psycholoog of ander maatschappelijk werk krijgen.

Controleer zelf je bloeddruk, zorg dat je weet wat voor jou normaal is. Praat over wat jou bezighoud.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *