Review boek; vroeger dan verwacht

      Geen reacties op Review boek; vroeger dan verwacht

 

Ik heb diverse boeken gevonden die over prematuur geboorte gaan en dan specifiek om grote broer(s) / zus(sen) hierop voor te bereiden / te begeleiden. In deze blog deel ik het eerste deel welke gaat over het boek; Vroeger dan verwacht van Ann Swerts en Jenny Bakker

Vroeger dan verwacht

bij-de-hand zoemt in op vroeggeboorte

Wat een goed boek als je jouw kind wil voorbereiden, het traject bespreekbaar wil maken, je kind wil begeleiden in de nieuwe wereld die bij prematuur geboorte komt kijken.

De tekst over de onrijpe banaan vindt ik echt grandioos gevonden! Verder vindt ik het super dat in het boek aandacht wordt besteed aan het feit dat grote broer / zus kan denken dat het hun schuld is, dat alle aandacht naar kleine broer/zus gaat ook door de omgeving waardoor er jaloezie kan ontstaan en er wordt aangegeven dat je als ouder eerlijk moet zijn over jouw eigen emoties. Hieronder enkele stukken uit het boek die ik alles zeggend vindt. Het nadeel aan dit boek zijn voor mij persoonlijk de afbeeldingen. Die vindt ik vreselijk, grote broer bij de couveuse gaat nog wel maar zoals hierboven de vader die aan het buidelen is, is voor mij een echte tegenvaller. Ik vindt ze erg zwaar overkomen, te zwaar, zeker omdat het voor een kind is, de afbeeldingen vindt ik niet uitnodigend.

Wanneer komt onze baby? Als de zomervakantie begint zegt mama. De baby is nog niet klaar, hij moet nog wat groeien en rijpen legt mama uit. Rijpen? Zoals een banaan die eerst groen is en dan geel? Mama glimlacht, Ja daar kan je het een beetje mee vergelijken.

Waarom is opa zo stil? Normaal maakt hij voortdurend grapjes. Soms moeten ze samen zo hard lachen dat er tranen over hun wangen rollen. Maar vandaag niet. Het is al middag als hij de auto hoort. Daar zijn ze! Maar alleen papa stapt uit de auto. Waar is mama?

Mama kijkt zo verdrietig dat hij geen vragen meer durft te stellen, het lijkt wel alsof ze gehuild heeft. Heb ik misschien wat verkeerd gedaan? Hij drukt de knuffelbeer stevig tegen zich aan. Even later kan mama weer lachen maar Ben is er toch niet helemaal gerust in.

Je broer is een beetje te vroeg uit mama’s buik gekomen daarom ligt hij in dit verwarmde glazen huisje. Binnenin is het lekker knus precies als in mama haar buik. Tuut… Tuut… doet het toestel plots, Ben schrikt.

Ben ligt vaak al in zijn bed wanneer papa en mama thuis komen. Dan geven ze hem nog een nachtzoen. Soms zijn hun ogen een beetje vochtig dan weet Ben dat Wout een moeilijke dag had. En soms lachen hun ogen en zeggen ze dat alles de goede kant op gaat.

Wat ligt Wouter daar lekker knus, denkt Ben. Precies zoals… ja, dat is het! Precies zoals in de buidel van een kangoeroe!

De vroeggeboorte van een kind wordt in de literatuur beschreven als traumatisch voor de ouders. Hierdoor is het voor de ouders niet gemakkelijk om beschikbaar te zijn voor de kinderen. Enerzijds is er de premature baby die de aanwezigheid van de ouders erg nodig heeft om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Anderzijds zijn er broertjes en zusjes die ook aandacht willen en niet altijd begrijpen wat er aan de hand is. Het heeft ook voor hun grote gevolgen, ze hebben afgeteld, een kalender, plotseling klopt niets meer! Alle plannen vallen in het water. Een belangrijk aandachtspunt is dat jonge kinderen soms eenvoudige verbanden leggen. Het gevaar bestaat dat ze denken dat het hun schuld is.

Anderzijds is er de nieuwsgierigheid naar hun broertje of zusje en het verlangen om betrokken te worden in het hele gebeuren. Ook voor hun is het een emotionele periode waarin ze hun vader en moeder veel nodig hebben. Het helpt als naast de ouders, vrienden, familie, leraar luistert en aandacht heeft voor wat er in ze omgaat. Wat voor broers en zussen ook helpt is dat een aantal vaste rituelen blijven, bv naar crèche/ school gaan, momenten waar het voor het kind nog is zoals het was voor de komst van de baby.

Tot slot wees eerlijk over je emoties, durf ze te laten zien, anders gaan ze invullen en denken dat het hun schuld is.

Care4Neo / Alice fonds/ Nicolas fonds/ EFCNI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *