Stap voor stap naar hulpmiddel

      Geen reacties op Stap voor stap naar hulpmiddel

Wanneer er aanpassingen nodig zijn voor thuis of op school dan moet je deze via verschillende wegen aanvragen. Ik heb uitgewerkt waar je voor wat moet wezen.

Voor school: een aangepaste stoel waarin je volledig gesteund wordt en een tafel aanvragen. Hiervoor moet je beginnen met een verwijzing van de revalidatiearts waarin de eisen en het advies staat. Zodra het rapport is opgesteld, kan je online de aanvraag doen met het rapport. Je stuurt dit naar het UWV, zij stellen vervolgens de indicatie en doen selectie / levering met contracterend leverancier.

Voor thuis: een aangepaste stoel waarin je volledig gesteund wordt. Hiervoor moet je ook eerst naar de revalidatiearts om vervolgens het rapport door te sturen naar de gemeente. Deze aanvraag wordt vervolgens doorgestuurd naar de verzekering, die heeft vaak een contract met een leverancier, de stoel wordt in bruikleen geleverd.

Voor thuis: Een aangepaste buggy. De buggy wordt nu echt te klein, ze zit ook niet comfortabel meer en hij stuurt moeilijk. Ze is vaak moe en heeft geen kracht om zelf te lopen, met de aangepaste buggy zou ze weer prettig zitten en kunnen we weer meer op pad en uitstapjes maken van de zomer. De aanvraag loopt via het WMO, je moet het wijkteam bellen, zij maken een selectie, nemen contact op met de leverancier voor de levering. Een andere optie is dat je PGB krijgt en voor een bepaald bedrag zelf op zoek gaat naar de buggy. Wij vonden het belangrijk dat de buggy comfortabel voor haar is en soepel rijd. Zelf heeft onze dochter ook eisen aan de buggy. Ze wil er plat in kunnen met haar benen omhoog om in te kunnen slapen. Verder wil ze een voetenzak omdat ze het anders koud krijgt en een zonnen/regenkap. Wij hebben de keuze gemaakt om voor een buggy te gaan en nog niet voor een rolstoel. Ze vindt het namelijk heel vervelend om in een rolstoel te moeten zitten, een buggy is laagdrempeliger. Daarbij heeft het geen winst om zelf de armen te kunnen gebruiken, op de momenten dat de buggy nodig is heeft ze echt rust nodig en kan ze zelf niet rijden met de rolstoel.

Voor alles wat met aanvragen, aanpassingen, materialen te maken heeft geld; het duurt lang. Werkelijk voor alles moet je maanden wachten. Om nog maar te zwijgen van alle telefoon gesprekken die je moet doen. Doordat de buggy spoed had en we niet de procedures konden afwachten –> 8 weken voor aanvraag gelezen wordt en vervolgens nog 12 weken wachten (en dat is nog snel) waren we genoodzaakt om deze zelf aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *