Wat wel doen of zeggen tegen een prematuur ouder

In mijn vorige blog heb ik beschreven wat je niet tegen een prematuur ouder moet zeggen, wellicht denk je daarom; wat moet ik dan wel zeggen? Of je bent zelf op zoek gegaan naar wat je kan doen voor een prematuur ouder en hier uitgekomen. In ieder geval wil ik nu al bedanken voor de moeite om deze blog te lezen waardoor je hopelijk wat voor de prematuur ouder(s) in je omgeving kan betekenen.

 1. Inlezen; lees je in, zorg dat je weet wat er echt speelt als een baby prematuur ter wereld komt, er is meer dan genoeg online te vinden. Zorg dat als het HELLP syndroom de oorzaak van de vroeggeboorte is je ook weet hoe ernstig de situatie is maar vooral, dat je op de hoogte bent van de gevolgen.
 2. Vervoer; zorg dat de ouder(s) naar hun kindje kunnen, daar zijn, is alles wat ze willen. Wanneer je als taxi kan fungeren zal dat zeker gewaardeerd worden.
 3. Feliciteren; heel moeilijk gevoel kan dit geven omdat het wellicht niet als een feest aanvoelt. Natuurlijk moet je dan ook niet hysterisch enthousiast gaan feliciteren aangezien het een dubbel gevoel kan geven maar om, om die reden niet te feliciteren is nog veel erger. De ouder(s) hebben tenslotte wel een kindje gekregen, dus feliciteer ze daar ook mee.
 4. Hoe ging het vandaag met….? Dit is een overzichtelijke, duidelijke zin waar de ouder goed antwoord op kan geven. Vraag liever niet ”Hoe gaat het met…?” Je leeft van dag naar dag en daarom is die zin moeilijk te beantwoorden, de situatie kan een uur later nl weer heel anders zijn.
 5. Wees er – zonder goed bedoeld advies – luister. Praten, het verhaal nog een keer vertellen is waar ze behoefte aan hebben. Gehoord voelen is de wens. Vaak zijn de ouders nog in shock, luister maar oordeel niet.
 6. De vaders; geef ook de papa’s aandacht, zij worden vaak over het hoofd gezien.
 7. Huishouden bijhouden; het mag duidelijk zijn dat hier niet de prioriteit ligt voor de ouder(s) maar thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis is wel zo fijn. Boodschappen doen en koken zijn ook van harte welkom.
 8. Berichten sturen; stuur regelmatig een appje of sms om te steunen, te laten weten dat je aan ze denkt. Stel geen vragen, de ouder(s) hebben geen puf om hier op te antwoorden.
 9. Schuldgevoel; help de ouder(s) onthouden dat het niet hun fout is dat de kleine prematuur geboren is, (met name) mama’s geven vaak zichzelf de schuld.
 10. Early bird fotoshoot; op bestaan wijzen of aanvragen. Komen foto’s maken van ouder(s) met de kleine tijdens dagelijkse routine.

Cadeaus voor prematuur geboren baby

 • Milestone card prematuur ☆ mooie kaarten speciaal voor te vroeg geboren baby’s. Mooi om de bijzondere momenten vast te leggen bv eerste fles, uit de couveuse naar wieg en van de monitor af maar ook de gewichten zoals de 2kg grens. De standaard fotokaarten kunnen dan bij thuiskomst gebruikt worden.
 • Prematuur jaarboek ☆ een invulboek voor baby ’s eerste jaar. Het fijne van deze is dat hij dikker is dan de gangbare jaarboeken zodat je veel kan opschrijven of inplakken, dat hij tot 24 weken zwangerschap gaat en de standaard mijlpalen er niet in staan. Elk kind heeft haar eigen tempo en het is dan ook confronterend als er bij 6 mnd al staat hoe vindt ik het in de wandelwagen ect.
 • Schrift – notitieboek ☆ waar de ouders en verpleging een dagboek van kunnen maken vol met aantekeningen.
 • Prematuur kleding (hemdjes) ☆ ik heb hemdjes gekregen met bijpassende muts. Wat een mijlpaal was het toen ze wat aan mocht. Omdat het in de couveuse erg warm was, was een pakje nog niet handig. Ze heeft rompertjes aan gehad maar vooral de omslaghemdjes waren erg handig met de draadjes van de monitor. De bijpassende muts had zij niet nodig maar als de baby eerder naar een koelere ruimte mag is dat waarschijnlijk ook handig. Super lief zijn ze ook nog, ik was in ieder geval erg blij met haar kleding omdat ik niet in staat was dit te kopen in de winkel of online.
 • evt. boek voor broer/ zus over een broertje/ zusje in de couveuse ☆ hierin wordt op een speelse manier uitgelegd wat de draadjes zijn en dat de baby uit mama haar buik is maar nog wel in het ziekenhuis moet blijven.
 • Geurdoekje ☆ als mama hier mee gaat slapen gaat haar geur eraan zitten. Deze doekjes mogen in de couveuse liggen waardoor de kleine door te ruiken het idee heeft dat mama dichtbij is.
 • Wubbenub ☆ scootie speen de opvolger van de paarse die in het ziekenhuis gestart wordt. Ideale opvolger voor thuis met ook nog een lief knuffeltje eraan die ze vast kan houden. Ander pluspunt is dat je hem zo weer gevonden hebt als hij zoek is.
 • Aankleding couveuse ☆ evt. doek of vlaggetje met de naam erop voor op / aan de couveuse

www.kleinekanjers.nl www.neomaatje.nl www.neobaby.nl

1 thought on “Wat wel doen of zeggen tegen een prematuur ouder

 1. Pingback: Stuur een kaart om de mijlpalen te vieren - Celebrate the Little Steps -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *