De gecorrigeerde leeftijd

      3 Reacties op De gecorrigeerde leeftijd

Wanneer je baby te vroeg wordt geboren, is de ontwikkeling vaak anders dan die van ”op tijd” geboren baby’s. Natuurlijk is zij (vaak) mager en klein maar ook de organen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zal ze ook niet alle mijlpalen in de ontwikkeling op hetzelfde moment doormaken als ”op tijd” geboren baby’s. Bijvoorbeeld wanneer ze voor het eerst gaat kruipen, omdraaien, praten ect. Dit komt doordat ze haar energie nodig heeft om zich warm te houden en te groeien, maar ook omdat ze bij haar geboorte nog niet volledig ontwikkeld was. Om deze ‘valste start’ goed te maken, spreken we naast de kalender leeftijd, van de gecorrigeerde leeftijd.

Voor het volgen van de ontwikkeling van een prematuur kindje komt één begrip voortdurend terug: de gecorrigeerde leeftijd. De gecorrigeerde leeftijd is de leeftijd dat je kindje zou hebben als ze geboren was na een voldragen zwangerschap (40 weken). Of praktischer: de huidige leeftijd min het aantal weken dat je baby te vroeg ter wereld kwam. Stel dat je baby na 32 weken geboren is, dan mag zij 8 weken vertraging hebben in de normale de ontwikkeling. Op de leeftijd van 12 weken moet je premature kindje kunnen wat een voldragen baby van 4 weken kan (12 weken – 8 weken te vroeg).

De fysiotherapeut is één van de personen die altijd de gecorigeerde leeftijd aan zal houden.

Bij de beoordeling van lengtegroei, gewicht, hoofdomtrek, mentale, motorische, spraak- en taalontwikkeling wordt altijd uitgegaan van de gecorrigeerde leeftijd en dus niet van de kalenderleeftijd. De gecorrigeerde leeftijd wordt in principe toegepast tot de leeftijd van 2 jaar. Prematuur geboren kinderen worden overigens wel ingeënt volgens kalenderleeftijd.

Na de gecorrigeerde leeftijd van 24 maanden wordt bij vertraagde mentale, motorische en/of spraak- en taalontwikkeling wel alsnog de gecorrigeerde leeftijd in het eindoordeel meegenomen. Voor wat betreft de groei wordt er langer rekening met de correctie gehouden, dit zelfs tot de leeftijd van 5 jaar.

Om misverstanden te voorkomen moet altijd goed worden gedocumenteerd of de leeftijd gecorrigeerd is bij het invullen van beoordelingslijsten.

richtllijnendatabase.nl / tno.nl / couveuseouders / kleine kanjers / wij / babybytes

3 thoughts on “De gecorrigeerde leeftijd

 1. blog

  I am really inspired along with your writing skills as smartly
  as with the format for your blog. Is that this a paid subject or did
  you customize it yourself? Either way keep up the nice high quality
  writing, it is uncommon to see a great weblog like this one
  these days..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *