De tropen in NL, parasol of doek? En hoe zit het met dat zweten?

Hoe bescherm jij je kleintje met deze tropische temperaturen?

Voorheen had ik een parasol op de bugaboo staan om haar uit de zon te houden maar man wat een gehannes is dat. Toegegeven, het staat super schattig, zeker als je er een met rushes zal hebben maar wat een onding. Na iedere bocht moest ik hem opnieuw afstellen , bij het wisselen tussen lig en zit hetzelfde verhaal. De zon wist zich maar al te vaak te wurmen tussen de gaatjes waardoor hij alsnog in haar gezicht schijnt.

Doordat ik niet het nieuwste model heb, heb ik niet de standaard uitschuifbare kap. Ik hoor hier goede verhalen over en vroeg mij af of er niets op de markt is waardoor ik mijn kap ook verlengen kan. Dit leek mij adequater dan de bekende dooky doeken. Een korte blik op Google liet zien dat ze volop te koop zijn, vaak onder de naam universeel zonnenscherm of UV kap.

Zelf heb ik hem enkele weken geleden via wish besteld maar babypark en bol hebben ze ook. De kap werkt perfect! Wat een top product. Hij is makkelijk over de kap (in mijn geval de bugaboo) te plaatsen en universeel waardoor hij ook op de buggy zal kunnen. Middels 2 elastieken met klemmetjes zet je hem vast welke ook in de wind goed blijft zitten. De kap beschermt tegen schadelijke UV stralen en bied constant schaduw. Aan de zijkant zitten gaatjes waardoor ventilatie aanwezig is. Onder de kap blijft het verassend koel.

Ons meisje zweet nog niet, haar klieren produceren nog geen zweet wat extra oplettendheid vraagt zeker met de tropische temperaturen die op komst zijn. Prematuur baby’s zweten vaak niet als reactie op een warme omgeving dit in tegenstelling tot op tijd geboren kindjes. Maar dit zegt niets over de temperatuur regulatie. Hoe zit het ook alweer met baby’s, zweten en afkoelen?

De zweetklieren zijn zowel voor de prematuur als op tijd geboren baby’s goed aangelegd. In de eerste 2 levensjaren zijn de zweetklieren nog niet goed ontwikkeld. De zweetklieren zijn tot die tijd nog niet functioneel, ze leiden niet tot relevante afkoeling van het lichaam.

Het lichaam van de baby kan niet voldoende zweten en dus afkoelen. Houd er rekening mee dat huilen bij deze temperaturen met teveel warmte te maken kan hebben. Door het huilen loopt de temperatuur overigens nog meer op. Een warme fles geeft ook deze extra temperatuur stijging. Let daar dus ook op; is het een huiltje van honger is of door het warm te hebben. Om te voelen of je baby het niet te warm heeft kan je in de nek voelen maar nog beter zijn de voetjes. Voelen de voetjes lauw aan dan heeft de baby het niet te warm en niet te koud. Ik heb in een artikel van Dr. Widome gelezen dat je beter zowel de buik als de voeten moet voelen. De buik moet warm aanvoelen en de tenen iets koeler dan de buik. Voeldt zowel de buik als de tenen warm of zelfs heet dan heeft je baby het te warm. Voelen zij beide echter fris, trek dan een extra laagje oid aan zodat de kleine het warmer krijgt.

Tot slot een opmerking mbt de hoofddeksels bij je baby. Het hoofdje beslaat ongeveer 20% van het hele lichaam, bij volwassenen is dit 9%. Omdat het hoofdje bijna een kwart van het lichaam is koelt de baby sneller af. Om je baby tijdens de hitte op temperatuur te houden kan je dan ook beter niet iets op het hoofd zetten!

Dit bericht is overigens niet gesponserd

Dr. Widome / fammebaby.nl / zozwanger.nl / huisarts.com / minime.nl / startpagina.nl/ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *