BPD bij prematuren / neonaat

      Geen reacties op BPD bij prematuren / neonaat

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een ziekte waarbij de baby moeite heeft met ademhalen. Het komt vooral voor bij te vroeg geboren baby’s, vaak blijven de longen ook later gevoelig voor infecties en prikkels van buitenaf.

Er wordt onderscheid gemaakt van licht tot erntige vorm van BPD. Die vorm is afhankelijk van de ondersteuning die nog noodzakelijk is bij wat 36 weken zwangerschap geweest zal zijn. Tegenwoordig bereiken prematuren met BPD de volwassen leeftijd o.a. door de behandeling met surfectans en longrijpingsinjecties.

Als een baby te vroeg wordt geboren zijn de longen nog niet helemaal af waardoor ze niet goed functioneren. Het kindje heeft dan hulp nodig bij het ademhalen, door deze hulp kunnen de longen beschadigd raken, dit is te zien op een longfoto. Op de foto zijn dan delen te zien met te weinig lucht. Ook kunnen ze delen van de longen zien die door de beschadigingen teveel zijn opgerekt. De diagnose word (vaak) gesteld in wat week 36 van de zwangerschap geweest zal zijn.

De ontwikkeling van de longen begint al vanaf week 4 in de zwangerschap, vanaf 26 weken ontstaan de eerste longblaasjes, vanaf 32 weken de uiteindelijke longblaasjes en pas bij 34-35 weken zijn de longen volledig gevormd.

Baby’s van 32 weken en ervoor hebben te weinig echte longblaasjes, de longen zijn te klein en ze kunnen niet genoeg zuurstof opnemen. Baby’s die voor de 28 weken geboren worden missen ook surfactant waardoor de longen niet open blijven staan.

Er zijn twee vormen van BPD:

  • Klassieke BPD –> de longen zijn beschadigd, er is litteken weefsel ontstaan als gevolg van de hulp bij het ademhalen. Dit gebeurt vooral bij langdurige ondersteuning of met hoge druk zuurstof / beademing.
  • Nieuwe BPD –> Het probleem zit vooral in de onderontwikkeling van de longen, de longen zijn erg kwetsbaar. Deze kinderen hebben minder en grotere longblaasjes waardoor de longen minder goed doorbloed zijn.

Jaarlijks worden er ongeveer 300 – 400 baby’s met BPD geboren waarvan de helft en ernstige vorm heeft. Vaak blijven de longen ook later gevoelig voor infecties en prikkels.

Studies tonen aan dat een deel van de prematuur geboren kinderen klachten en beperkingen houden wanneer zij opgroeien en de volwassen leeftijd bereiken. Onbekend is nog hoe de groep prematuren zich zal ontwikkelen op middelbare leeftijd, wellicht ontstaat er een nieuwe groep patiënten met chronische luchtwegklachten?

longfonds.nl , hier is ook een duidelijke film te zien. Stap voor stap uitleg, een aanrader! Ook om evt omgeving te kunnen voorlichten over BPD / ntg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *