Checklist ontslag

      Geen reacties op Checklist ontslag

Hoera! De grote dag breekt aan, de kleine kanjer mag mee naar huis! Dit vergt wel de nodige voorbereidingen vooraf. In deze blog deel ik de checklist die we zelf gebruikt hebben toen Jazz naar huis mocht. Een aantal punten moeten vooraf geregeld zijn, begin dus op tijd maar als het goed is geeft de verpleging dit ook aan.

  • Rooming – in: 24 uur bij Jazz gebleven omdat de overgang van een paar uur per dag naar een hele dag groot is. We hadden dit advies gekregen omdat hun ervaring leerde dat de geluiden die de kleintjes maken (lees vooral s nachts) je zorgen kunnen geven als je net met je prematuur thuis bent. Door een hele dag in het ziekenhuis te zijn kan je hieraan wennen en nog volop vragen stellen voor de gemoedstoestand. Wat betreft de geluiden maakte ik mij niet druk maar ik vond het wel een prettig idee en stiekem ook heel fijn om al een dag samen met Jazz te zijn. Die nacht heb ik geen oog dicht gedaan maar dat kwam niet door ons meisje maar die de kleintjes in de kamer naast ons maar hier was ik ook al op ingesteld, wees dat ook als je dit gaat doen. Helaas was het een heel geplan om een kamer vrij te hebben om te kunnen inroomen hierdoor verbleven wij 2 dagen voor haar geplande ontslag een hele dag in het ziekenhuis. Het zal geen verassing zijn dat het verschrikkelijk is om nadat je 24 uur met je kanjer samen geweest bent haar weer achter te moeten laten. Ik raad dan ook aan om het inroomen echt 24 uur voor het geplande ontslag te doen zodat je hierna de kleine lekker mee naar huis kan nemen. Oh ja en room lekker in met je partner erbij (als die er is) anders maakt die je s nachts alsnog gek.
  • Neonatale voeding: Zorg dat dit een paar dagen van te voren al besteld is, de levering hiervan kan nl een paar dagen duren. In principe wordt het de volgende dag geleverd, echter duurde het bij ons 2 dagen. Via het ziekenhuis hebben we uiteindelijk voeding voor 24 uur meegekregen omdat we dit op tijd aan zagen komen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, op tijd regelen dus. Zorg dat je op de dag van ontslag voeding in huis hebt of mee krijgt.
  • Medicatie recepten; Waarschijnlijk zal jouw kindje ook met medicijnen naar huis gaan, zorg dat je (evt. die dag) een keer meekijkt bij het toedienen, zodat je dit thuis kan doen. Nog een tip vraag of je voor 24 uur medicatie mee mag voor het geval de apotheek ze niet op voorraad heeft.
  • Poli afspraken; Lijst met controle afspraken bij de kinderarts , nurse practitioner etc.
  • Aanvragen en afspraken onderzoeken; zoals echo’s, foto’s en laboratorium. Vraag in het ontslaggesprek of je bij de poli sucrose mag halen om de pijn tijdens de bloedafname te verminderen. Waarschijnlijk heeft jou kleintje dit ook op de afdeling diverse malen gehad bv voor het inbrengen van het infuus. De sucrose kunnen ze op de kinder poli toedienen of je geeft het zelf. Het advies is om dit een half uur voor de bloedafname via de wangzak toe te dienen. Bij navraag werd vertel dat je dit kan toedienen zolang als je kindje er baat bij heeft, er zit dus niet echt een tijdsbeperking aan.
  • Fysiotherapie; Machtiging via de (kinder)arts en een overdracht van de fysiotherapeut als je naar een andere fysiotherapeut gaat. Wanneer je zelf een fysiotherapeut uitzoekt let er dan wel op deze ervaring met prematuren heeft. Mijn advies is om na te gaan hoe ze begeleiden, dan kom je er snel genoeg achter of ze de gecorrigeerde leeftijd aanhouden, prikkel-arm houden en ook het eerste jaar thuis langs komen i.v.m. beperkte belastbaarheid/prikkels van de kleine.
  • Contactpersoon; Vraag na met wie je contact op moet nemen als je thuis bent en toch nog vragen hebt. In ons geval was het tot de eerste controle de kinderafdeling en hierna de nurse practitioner van de poli. Verder werd er vanuit de afdeling geregeld dat wij een week na het ontslag gebeld zouden worden door één van de verpleegkundige als nazorg.
  • Kraamzorg; Ga van te voren na of er recht op uitgestelde kraamzorg is, zo ja, ligt het bureau dan in als een geplande ontslag datum bekend is. Op de dag van ontslag bel je om mede te delen dat de kleine definitief naar huis mag, dan zal er dezelfde dag nog een kraamverzorgster langs komen.
  • Consultatiebureau; Op de hoogte stellen van het ontslag en een afspraak maken, evt. ook nog een gehoortest voor aan huis (bij prematuren wordt de gehoortest altijd thuis afgenomen).
  • Vitamine D; Controleer of je vitamine D in huis hebt
  • Ook handig om evt. in huis te hebben; Infacol: ons meisje heeft tot 8 maanden infacol nodig gehad omdat ze problemen had met lucht opboeren en ook veel krampen had. Bij haar kwam het omdat haar maagje en darmen nog niet rijp waren. Na advies via de kinderpoli hebben wij het aangeschaft (bij drogist). Tot slot de middelen om verkoudheid te behandelen en hopelijk een opname te voorkomen, zeker in de RS virus periode. Wij hebben altijd als advies; druppelen, druppelen, druppelen gekregen. Aangezien de weerstand laag is word elk virus opgepakt en is er bijna chronisch sprake van verkoudheid. Door zeer regelmatig met Otrivin druppels te druppelen worden de holtes open gehouden, met een neuspeer kan ik bij ons meisje goed het slijm verwijderen (na het druppelen). Wat ook heel prettig bevalt is, is het middel Luuf, de balsem smeer ik over haar borst en dan slaapt ze prettiger. Als het heel hevig is krijgt ze een paar dagen neusspray met xylometazoline, maar vraag via de behandelaar wat het advies bij jou kindje is, zorg dat je weet wat je moet / kan doen.

  • Thuis voorbereid; Zorg voor een warm thuiskomst door zelf of iemand anders voor jou een kruik in de kleine haar bedje te leggen. Ook fijn om de flessen en spenen uitgekookt thuis klaar te hebben staan zodat je daar geen omkijken naar hebt. Neem de tijd om te settelen als gezin en laat je niet onder druk zetten door familie/vrienden die langs willen komen.

Heb jij nog andere toevoegingen die prematuur ouders kunnen helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *