Review boek; Hoera, ik heb een broertje!

Ik heb diverse boeken gelezen die over prematuur geboorte gaan en dan specifiek om grote broer(s) / zus(sen) hierop voor te bereiden / te begeleiden. In deze blog deel ik het zesde deel welke gaat over het boek; Hoera, ik heb een broertje! (er is ook een variant Hoera, ik heb een zusje!). In dit verhaal gaat het dus over een broertje die te vroeg geboren is. Het boek is geschreven door Bertine Brookhuis en heeft vrolijke, kleurrijke, kindvriendelijke afbeeldingen van Mirjam Boom.

Het verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van grote broer of zus en begint al in het ziekenhuis waar het kleine broertje ligt. De couveuse wordt omschreven als een plastic wieg welke ik persoonlijk niet zal gebruiken om de couveuse te omschrijven. Het warmte bedje vindt ik dan eerder een plastic wieg.

Ook in dit boek komt voorbij dat je via de camera de kleine kan zien als je niet in het ziekenhuis bent, verder wordt er omschreven dat er meerdere kindjes bij elkaar liggen. Hieraan kan je goed zien dat het nog gericht is op een NICU met meerdere kindjes op zaal terwijl er steeds meer 1persoonskamers komen.

Het verhaal leest makkelijk en erg fijn! Helaas mag ik geen stukjes delen uit het boek. Het boek beschrijft goede punten; alle snoertjes op de borst, dat als er een plakker los gaat er een piepje af gaat, de satuatie meter onder het voetje, de neussonde, het infuus, zuurstof slangetje en het geurdoekje. Dat de monitor zelf niet benoemd wordt vindt ik wel een gemiste kans, hierdoor niet helemaal volledig.

Het verhaal eindigt eigenlijk nadat alle informatie over de slangetjes gegeven is met broertje naast de couveuse. De tip van een foto van grote broer / zus op de couveuse vind ik dan weer wel leuk, bij ons in het ziekenhuis waren het vooral tekeningen die de grote broer / zus achterlieten op de couveuse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *